(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Мақалада Қазақстандағы азаматтардың қолайлы қоршаған ортаға құқықтық дамуының үдерістері қарастырылған. Бірнеше онжылдық бұрын дені сау, қолайлы қоршаған ортаға құқықтың бар бо- луы құқық ғылымына белгісіз болған. Жиырмасыншы ғасырда пайда болған ауқымды экологиялық мəселелер оның статусының нығаюына əкеліп соғып, оның дамуы тез ілгерілеп, өмір сүруге құқылық тəрізді негізгі құқық негіздеріне қосылуына ықпал етті. Кеңес үкіметі мен Қазақ Кеңестік Республикасындағы қоршаған ортаны қорғаудың нормативтік-құқықтық базасының жəне Кеңес үкіметінің экстенсивті əрекеті, кеңестік кезеңнің экологиялық саясатының тиімді емес болып, Қазақстанның қоршаған ортасынан орасан зор зиян келтіргенін зерттеулер нəтижесі көрсетіп отыр. Түйін сөздер: қолайлы қоршаған ортаға құқығы, Қазақстан құқығының дамуының тарихы, хылықаралық актілері.