(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақалада қауіпсіздіктің ұғымы қарастырылады. Құқықтық ғылымында қауіпсіздік тұлғаның, қоғамның және мемлекеттің мүдделерің қорғау жағдайы деп анықталады. Мақалада қауіпсіздік және тұрақтылық деген санаттар өзара байланысты деп тұжырым жасалады. Қауіпсіздіктің компоненты ретінде адам құқықтары мен бостандықтары, қоғамның мүдделері, мемлекеттің мүдделері қарастырылады. Ресейдің және Қазақстанның ұлттық қауіпсіздіктің қамсыздандыруының құқықтық тәжірибесі салыстырмалы түрде ашылады. ҚР заңнамаларын одан әрі жетілдіру керектігі туралы тұжырым жасалады. Түйін сөздер: қауіпсіздік, адам құқықтары, жаһандану, заңды мүдделер, айбат, адамның құқығың қорғау, азаматтық қоғам.