(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Қазақстанның тарихи-мәдени мұрасын қорғау туралы заңнаманың қалыптасуы мен дамуы, оның ішінде жер-құқықтық аспектілері атты зерттеу жұмысының нәтиже қорытындысы ретінде жазылған ізденіс жұмысы. Қазақстан Республикасындағы тарихи-мәдени мақсаттағы жерлерді ұтымды пайдалану және қорғау саласында қолданыстағы заңнаманы жетілдіру жолдарын ұсынды. Тарихи-мәдени мақсаттағы жерлерді қорғау, пайдалану қатынастарының құқықтық реттелуі, осы жерлерді мемлекеттік реттеудің ерекшеліктері көрсетілген. Сонымен қатар тарихи мұраларды сақтау мақсатында қабылданып жатқан мемлекеттік бағдарламалар және олардың негізгі бағыттары келтірілген. Тарихи-мәдени ескерткіштерін сақтап қалу үшін, олар орналасқан жерлердің құқықтық жағдайын дамытып, жақсарту жолдары келтірілген. Түйін сөздер: жер, тарихи-мәдени объектілер, тарихи-мәдени мақсаттағы жерлер, жер қатынастары, тарихи-мәдени сараптама, ескерткіштер.