(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақалада қазіргі құқық философиясындағы құқықтүсінушілік сұрақтары қарастырылады. Құқықтың және құқық ойының тарихы құқықтүсінушіліктің екі түрінің күресімен тізулі: заңды және легистік. Құқықтүсінушілік түріне саяси (класстық), тарихи, идеологиялық және гносеологиялық себептер, саяси құмарлық және класстық мүдделер, салалық заң ғылымдары әсер ететіндігін ескеріп айтқан жөн. Қорытындыда құқықтүсінушілік түрлерінің жалпы қабылданған классификациясының жоқтығы туралы, постиндустриалды ғылым танымының верификация және фальсификация атты екі маңызды қағидасының бар болуы туралы айтылады. Қазіргі құқықтүсінушіліктегі тенденциялар айырылып көрсетіледі. Метақұқықтың ерекшеліктері және оның деңгейлері, метақұқыққа деген көзқарастар өз көрінісін табады. Түйін сөздер: құқықтүсінушілік, заң ғылымы, құқық философиясы, құқық теориясы, құқықтүсінушілік түрі, постмодерн, метақұқық.