(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Қазақстан Республикасында әлеуметтік қамсыздандыру құқығын айқындау және өзге де әдістер көмегімен салыстырмалы түрде құқықтық механизмдегі сан жетпейтін көп мәселені егжей-тегжейлі сараптайды, әлеуметтік қорғау, әлеуметтік қамсыздандыру, әлеуметтік мемлекеттің әлеуметтік әріптестік тұрғысында ұғымдар зерттеледі. Әлеуметтік әріптестік тетігін қалыптастыру проблемаларын зерттеудің негізгі мақсаты әлеуметтік қамсыздандыру құқығын айқындау жағдайында Қазақстан Республикасы құқықтық механизмі болып табылады. Ғылыми және практикалық маңыздылығы зерттелетін тақырыптың өзектілігінің пайда болуы мен белсенді пайдалану болып табылады, өйткені жұмыс «ұғымын әлеуметтік қорғау» және «оның шеңберінде әлеуметтік қамсыздандыру» және т.б. қызмет етіп, бұл теориялар «құру әлеуметтік қоғам ретінде» оқу, оқу – әдістемелік, бүгін сол санаттағы алмастыратын терминдердің негіз шығарылған, оның ішінде, әдетте, әдебиет монографической қатысса, әлеуметтік қамсыздандыру құқығы бойынша бөлім «әлеуметтік қорғау». Дәл осы Ереже шеңберінде және осы мәселені қарау үшін негіз болған біз өткізіліп отырған зерттеу. Ұстанымдарды келісе отырып, біз басым болады, дегенмен, әлеуметтік қорғау деп есептейміз кең ауқымын белгіленген бірнеше зерттелетін көзделеді. Осылайша, біздің түрғыдан алғанда, мемлекеттік материалдық қамтамасыз ету, сондайақ азаматтарды әлеуметтік қорғаудың құқықтық институт ретінде маңызды бағыттарының бірі болып табылады және ол «материалдық қамтамасыз ету» жинақтаушы, сақтандыру оның модельдері. Түйін сөздер: әлеуметтік қамсыздандыру, әлеуметтік қорғау, әлеуметтік әріптестік, еңбек құқығы.