(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақалада халықаралық қылмыстық құқықтық нормаларын қолдану жолдары қарастырылады. Ерекше назар халықаралық құқықтық нормаларды ұлттық заңнамаға имплементациялау мәселелеріне аударылады. Автордың негізгі міндеті – халықаралық құқық пен Қазақстан Республикасының қылмыстық құқығы нормаларының арақатынасын кешенді талдау, сондай-ақ оның тиімділігін арттыру үшін ғылыми ұсынымдар әзірлеу. Бұл зерттеудің негізгі мақсаты – Қазақстан Республикасының құқықтық нормалары мен халықаралық қылмыстық құқықтың өзара әрекеттесуінің проблемалық мәселелерін шешу. Сондай-ақ, қылмыстық құқық институттарын құқықтық ғылым саласы ретінде реттейтін нормаларға қатысты сұрақтар да бар. Елдердің дамуының заманауи интеграциялық жағдайында Қазақстан мен халықаралық қылмыстық құқықтың рөлі ерекше маңызға ие. Халықаралық саясаттың тұрақсыздығы, трансұлттық сипаттағы қылмыстар халықаралық санкциялардың жаңа тиімді шараларын талап етеді. Халықаралық қылмыстық құқық бұзушылықтардың тұрақты қаупі заманауи мәселеге қарсы бағытталған барлық шараларды қолдану қажеттілігін тудырады. Соңғы жылдары халықаралық қылмыстық құқық тез дамып келе жатқанына қарамастан, соңғы жылдары жасалған халықаралық қылмыстар саны азайған жоқ. Осыған байланысты жаһандану үдерістері мемлекеттерден жеке тұлғаларға жеке құқық субъектілерін дамыту үшін жаңа міндеттер мен шарттарды белгіледі. Түйін сөздер: қоғам, пән, объект, заңның үстемдігі, қылмыс, адам, шетел азаматы, азаматтығы жоқ адам, саясат, әлеумет, заңнама, жауаптылық, құқық, мемлекеттік қызмет, азамат.