(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақаланың мазмұны қазіргі заманғы кәсіби құзыретті мемлекеттік органдар басшыларының өздері басқарып отырған құрылымдық бөлімшелерге әсері туралы айтылған. Мақалаға сәйкес, мемлекеттік органдар басшысы тек кәсіби біліктілікті меңгеру емес, сонымен қатар жұмыс кезінде бағдарланған құзыретті бәсекеге қабілетті барлық командамен қолдана білуі тиіс. Мақалада іс жүзінде мемлекеттік басқару үшін қандай ресурстардың көмегімен кәсіби құзыреттілік қалыптасады және қаншалықты мемлекеттік аппарат үшін қолайлы екендігі жайлы мәселелер көтерілген. Идара қызметкері мен мемлекеттік органдар басшылары өз еңбек міндеттерін тиімді орындау үшін бар қасиеттерді, білім мен дағдыларды, олар жеке және кәсіби құзыреттері ретінде сипаттауға болуына сәйкес, белгілі бір жиынтығына ие болуы тиіс. Мақала мемлекеттік орган басшысының кәсіби құзыретінің әзірлену дәрежесі, оның көбінесе бағыттылығы мен тиімділігін дамытуға арналған. Мемлекеттік органдар басшысы кәсіптік құзыреттілігінің құрамына кіретін, қалыптастырылған әдістемелік және арнайы құзыреттіліктерді зерттеу нәтижелері, оларды қалай бағалау керек және басшының кәсіби құзыреттілігін дамыту үшін қандай шаралар жасауға болады деген сұрақтар талданады. Түйін сөздер: кәсіби және басқарушылық құзыреті, бәсекеге қабілеттілік, біліктілік, дағдылар, қабілеттілік.