(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Бұл мақалада Қазақстан Республикасының қылмыстық іс жүргізу заңнамасында көзделген қылмыстық іс қозғауда сезікті күдіктіні ұстау ерекшелігі қарастырылады. Іс жүргізудің мәжбүрлеу шарасы ретінде ұстаудың негізгі ерекшеліктерін, мақсаттарын және тәртібін анықтау. Қамауға алу шарттары туралы заңнаманың проблемалық мәселелері, қамауға алу кезінде күш қолдану лимиттері және қамауды заңсыз және негізсіз деп тану негіздері қамтылады. Ұсталған кезде адамның құқықтарын тиісті түрде қамтамасыз ету мақсатында Қазақстан Республикасының Қылмыстық іс жүргізу кодексінің нормаларын жетілдіру бойынша ұсыныстар жасалады. Осы баптың өзектілігі қылмыстық іс жүргізу ғылымында қылмыстық іс жүргізудің мәжбүрлеу құралдарын пайдаланып, іс жүргізу әрекеттерінде адамның құқықтарын қамтамасыз етумен байланысты проблемалар бар екендігіне байланысты, себебі бұл жағдайда қылмыстық іс бойынша қатысушыларға конституциялық құқықтар мен еркіндіктер көп әсер етеді. Осы баптың мақсаты қылмыс жасады деген күдікпен адамның iс жүзiнде ұсталған кезден бастап 72 сағаттан аспайтын мерзімге тергеу органы, тергеуші немесе прокурор қолданылатын процессуалдық мәжбүрлеу шарасы ретінде күдіктіні ұстау тәртібі туралы болып табылады. Әдетте қамауда – бұл шараның мәні, оның жеке басын анықтауға, қылмысқа тарту және бұлтартпау шарасын қолдану шешу мақсатында қылмыс жасады деген күдікпен бір адамды бас бостандығынан қысқа мерзімді айыру жатыр. Автор, күдіктіні ұстау – еркіндіктің қысқа мерзімді шектеуі, деп санайды. Хаттамаға енгізілген осы іс-шараны жүргізудің негізі бір мезгілде нақты деректер, дәлелді мәнге ие мән-жайлар ретінде әрекет етеді. Қамауға алу мақсаты қылмыстық іс бойынша күдікті адамнан бас тарту, тергеу үдерісіне теріс әсер етуге, қылмыстық іс бойынша шындықты орнатуға қарсы тұруға, тергеу, тергеу және сот органдарына жасырынуға, заңсыз әрекеттерді жалғастыруға мүмкіндік бермеу. Осылайша, негізсіз ұстау және қылмыстық жауапкершілікке заңсыз келу фактілері құқық қорғау органдарының тәжірибесінен алынып тасталуы керек. Түйін сөздер: ұстау, қылмыстық қудалау, рәсімдік мәжбүрлеу шаралары, уәкілетті адамдар, ұстау мерзімі, ұстау тәртібі, іс жүргізу прокуроры, қылмыстық процесс.