(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Мақалада көші-қон қатынастарын реттеуге байланысты мемлекеттің қызметінің тұжырымдамалық-құқықтық негiздерiн қалыптастыру үдерістері талданды. Қазіргі кезде мемлекеттің алдында көші-қон үдерістерін басқаруға қатысты теңестірілген шаралардың жүйесін қалыптастыру және жүзеге асыру міндеті тұр. Қазақстан Республикасының көші-қон саясаты елдегі көші-қон үдерістерін басқарудың бар шараларын жетілдіріп, сапалық тұрғыдан басқарудың жаңа тетіктерін дамытуға, ұлттық біртұтастық пен мемлекеттің қауіпсіздігін сақтау және дамыту шеңберіндегі көші-қон үдерістерінің жағымсыз салдарын төмендетуге бағытталған. Қазіргі заманғы көші-қон үдерістерін реттеудің құқықтық тетіктерін қалыптастырудың негізгі тенденциялары көші-қон үдерістерінің сапалық тұрғыдан өзгеруіне байланысты туындаған жаңа көші-қон қатынастарын құқықтық реттеудің, мигранттардың жаңа санаттарының пайда болуымен, ұлттық мүддені қорғау, көші-қон заңнамасын унификациялау қажеттілігімен түсіндіріледі. Түйінсөздер: көші-қон, көші-қон ағымы, көші-қон қатынастарын реттеу, көші-қон үдерісін басқару.