(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Соңғы уакытта барлық ТМД және Балтық елдері конституциялық бақылау органдары институционалданған. Халықаралық құқық саласында бұл органдар өз қызметтерін белсенді түрде таратуда. Халық- аралық құқық нормаларын іске асыруда конституциялық бақылау органының рөлін жоғарлауы – салыстырмалы жаңа және өте күрделі құбылыс. Конституциялық бақылау органы Республика заңнамаларын дамытуда маңызды рөл атқарады, сондай-ақ, Ұлттық және халықаралық құқық арасындағы өзара әрекеттерді нығайтуда – ол айқындалған факт болып келеді. Конституция, Қазақстан Республикасы Конституциялық Кеңесінің қызметін анық айқындап, оның қорытынды шешімдерінің құқықтық салдарын және заңи күшін бекітеді. Конституциялық Кеңестің қызметінің аясында ұлттық және халықаралық құқық арасындағы конституциялық тепе-теңдікті және байланысты қамтамасыз етуге қатысты мәселелерді шешу кіреді. Түйінсөздер: Конституция, Конституциялық Кеңесі, халықаралық құқық, ұлттық құқық.