(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Сот бақылауы – сот билігімен жүзеге асырылатын мемлекеттің бақылау функциясы болып табылады. Сот билігінің конституциялық функциясы, жеке тұлғаның құқықтары мен бостандықтарын қорғау үшін тұлғаның бұзылған немесе даулы құқықтарын мен мүдделерін қалпына келтіру сот механизмінде шоғырланған. Құқықтық мемлекете сот мемлекеттік басқару механизмінде ерекше заңдылығын табады, оның заңдылығын қамтамасыз ететін бақылау субъектілерінің деңгейіне көтеріледі. Өзіне-өзі жеткіліктілігі, сот билігінің тәуелсіздігі – азаматтық қоғамның белгісі болып табылады, дәл осы қоғамды қалыптастыру біздің заманымыздың ең өзекті проблемалардың бірі болып табылады. Түйін сөздер: жеке тұлғаның құқықтары мен бостандықтарын қорғау, сот билігі, бақылау функциялары, мемлекеттік бақылау, сот бақылауы, конституциялық санаты, ерекшеліктері, сот бақылауының жіктелуі.