(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
Еуропа мемлекеттерінің оның ішінде Германияның әкімшілік шарт жүйесін зерттеу, дамуына талдау жасау отандық әкімшілік шарт жүйесін жетілдіру мәселесінде өте қажет. Осыған байланысты мақалада Германияның әкімшілік шарт жүйесі қарастырылып, әкімшілік шарт ерекшеліктеріне және оның қалыптасу механизмдеріне талдау жасалынып, әкімшілік шарт пайда болуының заңдылықтарына басты назар аударылған. Германияда басқару әрекеттерінің негізгі құқықтық формасы құқықтық басқару актісі болғанымен көпшілік-құқықтық шарттар да кең таралғаны белгілі. Біртарапты биліктік реттеуге қарағанда келісу формалары рөлінің басымды болуы азаматтардың түсінушілік мүмкіндіктерін арттырып, азаматтар мен әкімшіліктің өзара тең құқылы байланыстары тиімді шешімге қол жеткізеді. Изучение системы и анализа развития административного договора европейских государств, в том числе Германии очень актуально для отечественной системы административного договора. В связи с этим в статье рассмотрены особенности и основные механизмы формирования административного договора, а также закономерности развития и появления административного договора. В Германии публично-правовой договор распространен широко, хотя главной правовой формой управленческих действий является правовой акт управления. Роль договорной формы становится более популярной и обоснованной равноправным взаимодействием граждан и администрации, что встречает объективное понимание со стороны граждан, чем одностороннее властное регулирование.