(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
Проблема принудительных браков, браков без согласия одного или двоих партнеров, с применением физического или психического насилия, особо актуальна сегодня и относится к числу наиболее острых социальных проблем современности. С принудительными браками связаны ранние браки, а также похищения невест или похищения с целью брака, которые происходят против воли девушек и зачастую сопряжены с физическим и сексуальным насилием. Принудительное вступление в брак, ранний брак в последнее время рассматриваются, небезосновательно, как сов ременное выражение рабства, касающееся, в первую очередь, женщин, но также и мужчин. Поэтому перед государством и обществом стоит задача предотвращать раннее и принудительное вступление в брак и, соответственно, создавать и улучшать конкретные возможности их предупреждения. Это требует реализации комплекса мер, в том числе, и законодательного плана. Мәжбүрлі неке, бір немесе екі жақтың келісімінсіз, физикалық немесе психикалық күш қолдану арқылы некеге тұру мәселелері қазіргі кезде, әсіресе қазіргі замандағы өткір әлеуметтік мәселелердің қатарында. Ерте неке, сондай-ақ қалыңдықты ұрлау немесе некеге тұру мақсатымен ұрлау мәжбүрлі некемен байланысты және көбінесе физикалық және жыныстық күш қолданумен ұштасады. Некеге мәжбүрлі түрде тұру, ерте неке кейінгі кездері бірінші кезекте, әйелдерге, сондай-ақ ер адамдарға қатысты құлдықтың қазіргі кездегі көрінісі ретінде қарастырылуы негізсіз емес. Сондықтан да, мемлекет және қоғам алдында ерте және мәжбүрлі түрде некеге тұруды болдыртпау және сәйкесінше, олардан сақтандырудың нақты мүмкіндіктерін құру және жақсарту міндеті тұр. Бұл өз кезегінде, заң шығармашылық сипаттағы шаралардың кешенін жүзеге асыруды талап етеді.