(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2025)
Бұл зерттеу Өзбекстан мен Қазақстанның азаматтық сот төрелігі жүйелерінде татуластыру рәсімдерін, атап айтқанда медиацияны нақты мысалда қолдануды қарастырады. Екі ел де жаһандануға және істердің ілеспе өсуіне байланысты сот процестерін жаңартуға көмектесетін дауларды шешудің балама әдістерін (ADR) енгізді. Өзбекстанның 2018 жылы «Медиация туралы» заңды және Қазақстанның 2011 жылы қабылдауы соттарға жүктемені азайту, сот төрелігінің қолжетімділігін арттыру және дауларды шешуді жеделдету жөніндегі міндеттеме болып табылады, бұл халықаралық құқықтық стандарттарды ұстану міндеттемесін орындаудың экономикалық тиімді баламасы болып табылады. Зерттеу заңдар жинағын (заңнамалық актілердің мәтіндерін қоса алғанда) кешенді салыстырмалы-құқықтық талдауды, нақты мысалдармен жарияланған ғылыми жұмыстарды талдауды пайдалана отырып, медиация практикасының тиімділігін бағалайды. Алайда, бұл талдау осы дауларды шешу процедуралары мен сот шығындарының қалай жеделдетілгенін көрсетеді. Бұл Медиация мүмкіндіктеріне жұртшылықтың назарын аударудағы керемет жетістік болды, бірақ еңсеруге болатын кедергілер бар, атап айтқанда ауылдық жерлерде де, қалаларда да білікті медиаторлардың жетіспеушілігі. Бірақ ADR кедергілерімен тиімділікке ештеңе сәйкес келмейді және оны ADR әдістерін кең ауқымында қолдану мүмкін емес. Зерттеу жұртшылықты ақпараттандыру науқанын жүргізуге, медиаторларды оқытуға және Медиация туралы келісімнің орындалуын қамтамасыз ету үшін құқықтық негіздерге қатысты бар мәселелерді шешудің тиісті жолдарын ұсынады. Үздік әлемдік тәжірибелермен салыстырғанда бұл зерттеуде Өзбекстан мен Қазақстанда олардың заңдылыққа көшуі барысында не болғаны анықталып, оларды заңдылыққа көшу жағдайында тиімдірек және қолжетімді ету үшін татуластыру рәсімдерін жетілдіру жолдары ұсынылады. Түйін сөздер: медиация, дауларды баламалы шешу, азаматтық сот төрелігі жүйесі, құқықтық реформа, татуластыру рәсімдері.