Взаимосвязь бытового насилия и жестокого обращения с животными. Тұрмыстық зорлық- зомбылық көрсету мен жануарларға қатыгездікпен қараудың өзара байланысы. - Baideldinov., М. B.; Dalpane., F. P. (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
В данной статье авторы рассматривают жестокое обращение с животными как один из признаков наличия в данной семье бытового насилия. В то же время жестокость по отношению к питомцу рассматривается как само по себе психологическое насилие над человеком, привязанным к этому животному. Приводятся статистические данные, доказывающие наличие такой связи. Демонстрируется недостаточная эффективность существующих законодательных – семейно-правовых, уголовно-правовых и административно-правовых – механизмов профилактики бытового насилия. Выносятся рекомендации по совершенствованию данных механизмов путем придания большего значения диагностированию бытового насилия, в частности, такому его явному симптому, как жестокое обращение с животными-компаньонами.Бұл мақалада жануарларға қатыгездікпен қарау жанұяда тұрмыстық зорлық-зомбылық фактілерінің орын алатындығының бірден- бір белгісі ретінде қарастырылады. Сонымен қатар, жануарға деген қатыгездік оған бауыр басқан адамға деген психологиялық зорлық болып табылады. Мұндай қарым-қатынастың бар екендігін статистикалық мәліметтер растайды. Осы тұрғыда жанұялық-құқықтық, қылмыстық-құқықтық және әкімшілік-құқықтық сияқты тұрмыстық зорлық-зомбылықтың профилактикасына қатысты шаралардың заңнамалық негіздемелерінің жеткіліксіздігі айқын көрінеді. Тұрмыстық зорлық-зомбылық көрсетудің компаньон-жануарға қатыгездікпен қарау секілді айқын симптомын анықтауға орасан зор көңіл бөлу арқылы жоғарыда аталған механизмдерді жетілдіру бойынша кеңестер беріледі.