ЭКОЛОГИЧЕСКОЕ ИЗМЕРЕНИЕ В ЭПОХУ BIG DATA И ЦИФРОВИЗАЦИЯ ПРАВОСУДИЯ - К.А. Байжомартова, К.А.; Мукашева, Анар; Сейтжан , Айнаш (Journal of actual problems of jurisprudence, 2025)
Мақала цифрлық сот жүйесін құқықтық категория және құқықтық реттеу объектісі ретінде, жасанды интеллектті құқықтық процестерге, сондай-ақ сот және құқық қорғау органдарының қызметіне енгізу бағыттарын қоршаған ортаны қорғауды талқылау контекстінде талдауға арналған. Қазақстан Республикасының халқына сот төрелігінің қолжетімділігінің цифрлық процестерін жетілдіру бүгінгі күннің шындығы болып табылады, алайда бұл үрдістерге кедергі келтіретін факторлардың бірі жасанды интеллектті цифрлық процестерге интеграциялауды құқықтық қолдаудың болмауы болып табылады. Табиғаттың маңызды объектілерінің цифрлық платформасына жасанды интеллектті енгізу ұлттық және халықаралық деңгейде құқықтық реттеуді қажет етеді, өйткені қоршаған ортаға әсер трансшекаралық сипатқа ие. Жұмыстың әдіснамалық негізі цифрлық сот жүйесін экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз етудің негізгі элементі ретінде талдауды қамтиды, экологиялық міндеттемелерге жеке экологиялық шарттарға сәйкес ғана емес, сонымен қатар индукция мен шегерудің дәстүрлі әдістерін, аксиоматикалық әдісті, доктриналық ережелерді, құқықтық нормаларды талдау мен синтездеуді біріктіру арқылы жалпы халықаралық құқыққа және теориялық деңгейге назар аударады (компаративті аспектіде отандық және шетелдік), сондай-ақ құқық қолдану практикасы. Мақала экологиялық әділеттілікті қамтамасыз етудегі цифрландырудың рөлін түсіну үшін теориялық-құқықтық негіздерді қалыптастырады. Түйін сөздер: Big Data, жасанды интеллект, сот жүйесі, қауіпсіздік, қоршаған орта.