Нормативные постановления Конституционного Совета РК и их специфика как части действующего права РК. ҚР Конституциялық кеңесінің нормативтік қаулылары және олардың спецификасы қолданыстағы құқықбөлігі ретінде. - Baimahanova., D. M.; Belorukov., N. V. (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
В статье определяется, относятся ли решения органа конституционного контроля к числу источников права, носят ли постановления Конституционного Совета и конституционных судов других государств нормативный характер. Методологию работы составили диалектический метод, конкретно-исторический, сравнительный, социологический методы исследования и метод моделирования и прогнозирования. Результатами работы явился вывод о том, что нормативные постановления Конституционного Совета РК являются действующим правом, обладают всеми чертами нормативности. Автор обосновывает, что нормативные постановления Конституционного Совета являются составной частью отрасли конституционного права, входя как составной элемент в конституционно-правовой институт «Право квазисудебного конституционного контроля», а также предметом изучения науки конституционного права в рамках одного из научных направлений. Областью применения результатов, полученных автором статьи, является совершенствование конституционного законодательства, закрепляющего правовой статус Конституционного Совета РК. Жұмыстың мақсаты конституциялық бақылау органның шешімдері құқықтың бастамасы бо лып табылады ма? Конституциялық Кеңестің және конституциялық басқа мемлекеттердің конституциялық соттарының қаулылары нормативтік сипат бере алатынын анықтау. Жұмыстың әдіс темесін диалектикалық әдіс, нақты тарихи, салыстырмалы, социологиялық зерттеулер әдісі және модельдеу мен болжамды әдістер құрады. Жұмыстардың нәтижесі мынадай қорытынды берді. Қазақстан Республикасының Конституциялық Кеңестің нормативтік қаулылары қолданыстағы құқық болып табылады, нормативтіліктің барлық сипаттары бар. Автордың пайымдауынша, Конституциялық Кеңестің нормативтік қаулылары конституциялық құқық саласының құрылымды бөлігі ретінде, конституциялық құқықтық (институт) «Конституциялық квазисоттық бақылау құқығы» институты ретінде, сонай-ақ конституциялық құқық ғылымының 1 бағыты ретінде болады. Автордан алынған нәтижелерін конституциялық заңнамаларды жетілдіруге Конституциялық Кеңестің құқықтық статусын бекітуге арналған. Автордың қорытындыларын заң факультеттерінде конституциялық құқық циклын оқыту процесінде қолдануға болады.