Азаматтардың жедел іздестіру қызметін жүзеге асырушы органдармен қатынасының құпиялық сипаты. Конфиденциальный характер отношений граждан с органами, осуществляющими оперативно-розыскную деятельность. - Murat., Zh. M. (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
Осы мақалада азаматтардың жедел іздестіру қызметін жүзеге асырушы органдарымен қатынасының құпиялық сипаты қарастырылған. Халық аузында осындай көмек көрсететін адамдар түрлі атауға ие: мәлімдеуші, сөз тасушы, ақпаратшы, конфидент және т.б. Бірақ әлемде осындай адамдардың құпия көмегінсіз өздерінің міндеттерін орындайтын бірде-бір құқық қорғаушы құрылымдар жоқ. Басқа мемлекеттердегі Қазақстанда да жедел-іздестіру органдары қызметтеріне тән ерекшелік – ол азаматтардың қолдауына сүйене отырып, өздерінің жедел жұмысын жүзеге асыру. В данной статье рассматривается вопрос о конфиденциальном характере отношений граждан с органами, осуществляющими оперативно-розыскную деятельность. В народе таких граждан называют по-разному: осведомители, стукачи, информаторы, конфиденты и т.д. Однако в мире нет ни одной правоохранительной структуры,которая может выполнять свои задачи без этих людей. Так же, как и в других государствах, характерной особенностью деятельности оперативно-розыскных органов и их сотрудников в Казахстане является осуществление ими оперативной работы с опорой на поддержку граждан.