АЗЫҚ-ТҮЛІК ТАУАРЛАРЫНЫҢ НЕГІЗГІ ТҮРЛЕРІНІҢ СТАНДАРТТАРЫН ЕНГІЗУ САЛАСЫНДА ҚАЗАҚСТАННЫҢ CODEX ALIMENTARIUS КОМИССИЯСЫМЕН ӨЗАРА ІС-ҚИМЫЛЫ

Авторлар

  • А.Е. Абдирайымова Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті, Қазақстан, Астана қ https://orcid.org/0000-0003-2376-4372
  • Г.Т. Абдрахманова Солтүстік Қазақстан заң кенесшілері палатасы, Қазақстан, г. Петропавловск https://orcid.org/0000-0001-9423-3902
  • Е.М. Абайдельдинов Л. Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті, Қазақстан, Астана қ https://orcid.org/0000-0002-2267-2540

DOI:

https://doi.org/10.26577/JAPJ.2023.v108.i4.016

Аннотация

Осы мақала Қазақстанның Codex Alimentarius комиссиясымен ынтымақтастығының жалпы жай-күйін, Codex Alimentarius халықаралық стандарттарын өңірлік және ұлттық заңнамаға енгізу тәжірибесін зерттеуге арналған. Codex Alimentarius "жұмсақ құқық" актісі бола отырып, ұлттық заңнаманы, ағымдағы экономикалық жағдайды, агроөнеркәсіптік кешеннің даму деңгейін, ауыл шаруашылығы өнімін өндіруде де, оны өңдеу, сақтау, тасымалдау және өткізу процесінде де қолданылатын технологиялардың инновациялылығын ескере отырып, халықаралық стандарттарды енгізуге мүмкіндік береді.

"Өрістен есептегішке дейін" азық - түлік сапасын қамтамасыз ету-ХАССП жүйесінің негізгі міндеті.

Түйін сөздер: Codex Alimentarius, халықаралық стандарттар, азық-түлік қауіпсіздігі, ХАССП жүйесі.

Жүктелулер

Жарияланды

2023-12-14

Шығарылым

Бөлім

ХАЛЫҚАРАЛЫҚ ҚҰҚЫҚ